Aparatele Tip Split

APARATE DE AER CONDITIONAT DE PERETE TIP SPLIT

Motto: A trai in aer conditionat inseamna a trai mai mult si mai bine !
Un aparat (o instalatie) de aer conditionat si de ventilare produce si mentine conditii favorabile de viata intr-un spatiu dat.
A trai in incaperi prevazute cu aer conditionat (climatizare) si ventilare, scuteste organismul de eforturi suplimentare in fata unui mediu inconjurator agresiv din punctul de vedere al noxelor (temperaturi si umiditati nepotrivite, curenti de aer, mirosuri etc.).
Scopul aparatelor (instalatiilor) de conditionare a aerului si de ventilare este acela de a crea un mediu confortabil pentru ocupantii unei (unor) incaperi prin controlul starii aerului (temperatura, umiditate, grad de puritate, mirosuri, zgomot etc.).
Aparatele (instalatiile) sunt de o mare varietate. In cele de fata vom incepe cu cele mai cunoscute si mai ieftine.
Am asistat in ultimii ani la amplasarea exagerata, pe fatadele cladirilor, a aparatelor de aer conditionat, de perete, tip split.
La acestea sunt vizibile condensatoarele (unitatile exterioare ale aparatelor). In incaperi, pe pereti, sunt montate evaporatoarele (unitatile interioare ale acelorasi aparate). Intre cele 2 unitati, prin conducte (uzual confectionate) din cupru, bine izolate termic, circula agentul frigorigen (de regula, un freon).
Impreuna, formeaza un tot care poate modifica, in primul rand, temperatura incaperilor, in sensul dorit de posesor.
In general, unitatea interioara contine: bateria de evaporare, ventilatorul aferent (care recircula aerul in incapere), filtrul de aer (din material sintetic), grilele de baleiaj orizontal/vertical a jetului de aer, alte accesorii si carcasa.
Unitatea exterioara contine: bateria de condensare, ventilatorul aferent (care vehiculeaza aerul pentru racirea condensatorului), compresorul frigorific, alte accesorii frigorifice si carcasa.
Exista insa si unele modele de splituri la care compresorul este plasat in unitatea interioara. Convenabila sau nu, aceasta este situatia.
Cronologic, inaintea spliturilor au fost aparatele de fereastra care includ, intr-o singura carcasa, ambele parti ale splitului. Sunt mai ieftine, dar mai zgomotoase, intrucat compresorul frigorific, componenta cea mai dificila a aparatului, se afla practic in fereastra.
Totusi, exista firme producatoare care reusesc sa produca compresoare mai putin zgomotoase.
Spliturile au “scos” o mare parte din zgomot afara din casa, dar costul lor este ceva mai mare.
Atat aparatele de fereastra, cat si spliturile, sunt create in special pentru spatiile mici (locuinte, mici incaperi fara procese nocive, spatii fara aglomerare de persoane etc.), care nu necesita ventilare.
Puterile frigorifice uzuale ale aparatelor de fereastra se afla in domeniul 2-5 kW (cca. 7.000-17.000 Btu/h).
Cele ale spliturilor se afla in domeniul 2-8 kW (cca. 7.000-27.000 Btu/h) de regula, montandu-se un echipament intr-o incapere. Se produc si splituri mai mari, cu puteri de 9-15 kW (cca. 30.000-51.000 Btu/h), dar utilizarea lor este o alta problema.
Majoritatea spliturilor produc jeturi (plane) de aer reci, cu temperatura initiala de +3°…+5°.
Exagerarea utilizarii spliturilor dincolo de domeniul mentionat este, poate, convenabila ca pret de cost, dar incorecta si amagitoare pentru atingerea scopului propus.
Astfel, au fost montate splituri in sali de restaurant, discoteci, holuri aglomerate de banci, de cinematograf, hale de produse alimentare si nealimentare; chiar si in bucatarii sau sali de operatii (!). Cu toate ca, teoretic, dar mai ales practic, se stie ca aparatele de aer conditionat, tip split, racesc puternic aerul.
Iata unele din dezavantajele utilizarii spliturilor:
(1) Spliturile uzuale nu introduc aer proaspat; acestea recircula aerul din incapere, racindu-l si, intr-o anumita masura, dezumidificandu-l.
(2) Spliturile ieftine introduc, de regula, aerul racit cu viteze mari, producatoare potentiale de curenti, mai ales in incaperile mici.
(3) Puterile termice per aparat sunt mai reduse; in cazul incaperilor mari, sunt necesare mai multe aparate.
(4) Filtrele, din dotarea spliturilor, sunt realizate pentru incaperi cu praf moderat, fara alte noxe.
Spliturile au insa si avantaje certe:
(1) Puterea electrica este modica, unitatea interioara este usor de amplasat.
(2) Jeturile de aer ale spliturilor cu viteze mici nu deranjeaza intr-o incapere, chiar mai mica.
(3) Preturile sunt convenabile.
(4) Filtrele din dotarea spliturilor sunt suficiente pentru incaperile relativ curate (birouri cu 1-2 persoane, anticamerele birourilor mici, camere de locuit, chiar dormitoare etc.). Dar atat !